داکت و ترانکینگ اغلب به عنوان محیطی برای قرار دادن کابل و سیم استفاده میشوند. تفاوت داکت و ترانک یا ترانکینگ موضوع بسیار مهمی است که باید حتماً به آن توجه کنید. گاهی میشود در منازل جهت جلوگیری از به هم ریختگی کابل و سیم و همچنین زیباتر کردن مسیر سیم کشی از داکت استفاده کرد. در پروژههای بزرگ ساختمانی، ساختمانهای اداری و شرکتها هم از ترانک شبکه و داکت به عنوان نگهدارندهای برای کابل و سیم استفاده میشود. کلیه داکتها و ترانهها به شکل شاخهای در بازار به فروش میروند که طول هر شاخه دو متر است. اگر شما هم علاقهمند هستید که بدانید داکت شبکه چیست مزایای آن کدامند؟ از شما دعوت میکنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
داکت شبکه چیست؟
داکت شبکه یک کانال پلاستیکی است که اغلب در محیطهای مسقف از آن برای نگه داشتن سیم و کابلهای مختلف استفاده میشود. در واقع با عبور سیم و کابل از داخل داکتها میتوان جلوی به هم ریختگی و آشفتگی سیم کشی را گرفت. عملی که داکتها انجام میدهند بسیار شبیه به ترانکها هست. اما در موارد بسیار زیادی با هم تفاوت دارند. گاهی اوقات به این تجهیزات، داکت شبکه هم اطلاق میشود که منظور همان ترانکینگ شبکه میباشد.
در ادامه به فرق داکت و ترانک اشاره خواهیم کرد. داکت محفظه لاستیکی همراه با دربست که با عبور سیم و کابل به داخل آن، شکل ظاهری مناسبی به سیم کشی داده میشود. باید بگوییم که داکت قابلیت نصب کلید و پریز و همچنین قابلیت استفاده از ماژولار را ندارد. این در حالی است که بر روی ترانکینگ میشود در طول شبکه انواع کلید و پریز را برای کلیدهای روشنایی نصب کرد. کابلها در طول ترانک شبکه این توانایی را دارند تا انواع ملزومات و ادوات شبکه برق را به همدیگر وصل کنند. از همین رو با نصب ترانکینگ و در صورت نیاز در فضاهای دلخواه میشود انواع پریز و کلید را نصب کنید.
انواع داکت
بر اساس نوع استفاده و کاربردی که دارد دارای انواع بسیار متفاوتی است. در ادامه به معرفی انواع داکت شبکه خواهیم پرداخت که عبارتند از:
-
داکت ساده
این ادوات به شکل مستطیل و مربع در بازار به فروش میرسد. سایز این داکتها بر طبق عرض و ارتفاع مشخص میشود. به طور مثال یک نوع از آن دارای عرض ۶ سانتیمتر و ارتفاع ۴ سانتیمتر است که به عنوان داکت برق ۶*۴ به فروش میرسد. همچنین بعضی از برندها به صورت پشت چسبدار هم به بازار عرضه میشود.
-
داکت شیاردار (تابلویی)
در صنعت تابلوسازی برق ارتباط بین تجهیزات مختلف برقی و صنعتی به کمک کابل و سیم میسر میشود که این سیم و کابل برای امنیت و ایمنی بیشتر باید داخل داکتهای تابلوی گذاشته و کار شوند. این داکتها دارای شیارهای هستند که سیم و کابل به آسانی از آن خروج میکند.
-
داکت کف خواب
برای استفاده بر روی زمین کاربرد دارند و به صورت پشت ساده یا چسبدار در بازار بفروش میرسد. شکل نیم دایرهای این داکت کف خواب به خاطر آسان بودن راه رفتن بر روی آن طراحی شده که به آن داکت برق زمینی هم گفته میشود.
-
داکت زاویه (کنجی)
گاهی در زمان داکت کشی ساختمان و مؤسسات مختلف نیاز به داکت زاویهی احساس میشود. به طور مثال در فضاهای تلاقی بین دو دیوار و یا کنار قرنیزها از داکت زاویه به وفور استفاده میشود.
قبل از صحبت درباره مزایای داکت توصیه میکنم سری هم به مطلب رک شبکه بزنید که تکمیل کننده این مقاله می باشد.
مزایای داکت
- سبب مرتب شدن کابلها میشود.
- مدیریت سیم و کابل راحتتر میشود.
- از کابل در برابر صدمههای فیزیکی محافظت میکند.
- سبب افزایش طول عمر سیم و کابل میشود.
- داکتها تنوع بسیار زیادی در طرح و رنگ دارند.
- داکت سیم و کابل را پنهان میکند.
- داکتها نصب سادهای دارند.
- در تمامی مکانها میتوان از داکت استفاده کرد.
اندازه و سایز داکت
معمولاً داکت برق در سایزهای کوچک تا متوسط تولید میشود به طور مثال داکت برق ۱*۱ سانتیمتر در بازار، مشتریان بسیار زیادی دارد ولی ترانک اغلب در سایزهای بزرگتر تولید و عرضه میشود و نسبت به داکت دارای استحکام و استقامت بسیار زیادی است.
قبل از صحبت درباره تفاوت های ترانک و داکت، از شما دعوت می کنم سری هم به مقاله انواع تلفن سانترال بزنید.
تفاوت ترانک و داکت
-
جنس
علاوهبر مواردی که پیشتر در مقاله عنوان شد، برخی دیگر از تفاوتهای اصلی داکت و ترانک عبارتند از مقاومت این تجهیزات و جنس و شرکت سازندهای که داکت و ترانک را تولید میکنند. به طور مثال برخی از آنها دارای مقاومت بسیار زیادی نسبت به داکتها هستند. انواع مختلف ترانک مثل نسوز، ضد آب و… باعث شده تا نسبت به داکتها ویژگیهای مثبت و حائز اهمیتی داشته باشند.
-
اتصالات
از نظر اتصالات، ترانکها دارای لوازم جانبی متعددی برای انشعاب و نصب میباشند. این در حالی است که داکت از چنین قابلیتی برخوردار نیست. همچنین اغلب ترانکهایی که در بازار نسبت به داکتها نرخ بیشتر و قیمت بالاتری دارند. از سوی دیگر هزینههای نصب و پیادهسازی ترانکینگ لگراند از داکت بسیار زیادتر است. به طور کلی میتوان گفت هزینه نصب داکت برق کمتر است و فرآیند آن هم بسیار ساده تر است. در نصب ترانکینگ برق، از رول پلاک و پیچ استفاده میشود در صورتی که داکتها نیاز به چنین تجهیزاتی ندارند.
-
قابلیتها
قابلیت کف خواب بودند نوع دیگری از مزایا و تفاوت محسوب میشود که برخی از داکتهای موجود در بازار دارای آن هستند. این نوع از داکت شبکه دارای سطحی چسب دار یا ساده هستند و بر روی کف زمین و انواع شکل هندسی استوانهای قابلیت نصب دارند. این در حالی است که اغلب در سیستم کابل کشی شبکه اگر نیاز به سیم کشی باشد از باکسهای کف خواب استفاده میشود؛ در صورتی که برای نصب ترانک شبکه بر روی زمین هیچ گونه مانعی وجود ندارد؛ اما این کار اغلب مرسوم نیست. همچنین عمده مصرف ترانکینگ در کابل کشی پسیو شبکه است.
نتیجهگیری
از داکت برای زیباسازی و نظم بخشیدن به مجموعههای مختلف استفاده میشود. همچنین برای مدیریت و کنترل سیمها میتوان از داکت شبکه استفاده کرد. این تجهیزات قابل توسعه هستند و از این رو در تمامی مجموعهها میتوانید از داکت کمک بگیرید. بیش از خرید ترانکینگ و داکت باید با استفاده به نوع نیاز و مکانی که قرار است در آن از این تجهیزات استفاده کنید اطلاعات حاصل کنید. از اینکه تا انتهای این مقاله صبوری کردید و همراه ما بودید از شما صمیمانه قدردانی میکنیم و امیدواریم نکاتی که درباره داکت شبکه گفته شد برای شما مفید بوده باشد.